Last updated : 10 May 2015
Home Power Training

English version Krachttraining

Specifieke krachttraining wordt voornamelijk gebruikt voor topsporters. De training wordt afgestemd zodat het voldoet aan de specifieke eisen van de sport en van de sporter zelf. Het proces wordt opgedeeld in verschillende fases.

 • Bewegingsanalyse van de sport
 • Functioneel trainen
 • Adviseren

Click here for ReAT

Analyseren

 • Vaststellen van lichaamssamenstelling:
  Hier word de BMI, spiermassa, vetpercentage vastgesteld.
 • Sportanalyse:
  Tijdens de analyse van de sport worden verschillende aspecten bekeken en beoordeeld. Hier kijken we naar de energiesystemen, krachtvormen en de bewegingen die nodig zijn voor de des betreffende sport.
 • Sterkte/Zwakte analyse:
  Verder word er gekeken wat de sterkte en zwakke punten zijn van de sporter. Hier word gekeken naar kracht van verschillende spiergroepen en bewegingen. Verder word gekeken naar coördinatie, uithoudingsvermogen en lenigheid. In deze fase worden ook de doelstellingen besproken en een plan van aanpak opgesteld, zodat er systematisch en doelgericht getraind kan worden.

Functioneel trainen

Om zo functioneel mogelijk te trainen moet er rekening gehouden worden met de specifieke bewegingen, krachtvormen en energiesystemen van de sport. Daarnaast is er een belangrijke samenwerking tussen de sporter en begeleider om te zorgen dat de bewegingen en uitgangshoudingen zo specifiek mogelijk blijven.

De trainingen duren een uur. Waarbij de warming-up al specifiek toegespitst is op de sporter en sport. Daarin word het accent op de core stabiliteit gelegd. Vervolgens worden specifieke trainingen gedaan voor kracht, kracht uhv, explosieve kracht , lenigheid en souplesse van bewegingen. Ook het leren gebruiken van elastische kracht die opgeslagen zit in de spieren zelf heeft een belangrijke plaats binnen de training. De trainingen zijn elke keer weer iets anders.

Adviseren

Naast alle trainingsaspecten is het ook belangrijk om de sporter te adviseren op het gebied van voeding, arbeid-rust verhouding en blessures want topsport is vaak balanceren op een dun lijntje van belasting en belastbaarheid.